Et Familiært PUNCTUM (2013)

PUNCTUM er den smertelige erkendelse af, at vi skal dø og forgå. At menneskets ‘væren’ i historien kun er indlejret i relation til andre i øjeblikket - ikke fortiden eller fremtiden. Et Familiært PUNCTUM er en naiv og legefuld tanke om mennesker, der var engang, fortalt i det kunstneriske rum der skabes i mødet med det fotograferede individ og det performativt medskabende publikum. En hyldest til det, vi skaber i dialogen med hinanden og en stille opfordring til at åbne lukkede bøger, som vi har henkastet, fordi vi har svært ved at acceptere konsekvenserne af indholdet.        

Anders Thrane // marts 2013

PRESSE


Med udstillingen ‘Et Familiært PUNCTUM’ inviterer billedkunstneren Anders Thrane publikum til at bruge sproget, publikums egne historier og hinanden til at skabe de fire bedsteforældre, han aldrig nåede at lære at kende, mens de levede. Gamle, omhyggeligt udvalgte fotografier af Holger, Lise, Karen og Niels-Åge sammenholdt med brudstykker af overleverede historier danner rammerne for det performative møde med en ny narrativ virkelighed, hvor publikum er ‘forfattere’ til fortællinger om mennesker, der var engang.

Et Familiært PUNCTUM er en procesorienteret fotoinstallation, der kun eksisterer i kraft af publikums aktive sproglige deltagelse - ord nedfældet på papirlapper. En hyldest til mennesker der var engang, gennem mennesker der er tilstede her og nu i det flygtige øjeblik. Anders Thranes kunstneriske fokus hviler på, at det vi skaber sammen i mødet med fotografiet og i kraft af sproget er ligeså virkeligt som den historiske virkelighed, vi i dialogen med hinanden ubevidst skaber hver eneste dag.

Udstillingen løb fra fredag den 1. marts til torsdag den 7. marts i Vesterbro Showroom - VESS,
Oehlenslægersgade 36.